Etichete

, , ,

Despre Iisus!

Esquire: Proiectul Iisus, Voicu Bojan

Există multe feluri de predicatori. Unii la amvon, unii în birou, unii în bănci, unii pe şantier. „Fiecare baptist un misionar”, nu? Desigur, mai corect ar fi „Fiecare creştin un misionar”. Sau un predicator.

Suntem mai puţin obişnuiţi să vedem „predici” în reviste pentru bărbaţi. Nu este simplu, „predicatorul” din acestă nişă trebuie să ştie să vorbească atât limbajul aproapelui, în acest caz, bărbatul sofisticat, intelectual, modern, dar şi limbajul evangheliei.

Numărul pe Aprilie al revistei Esquire include o astfel de „predică” (nu, nu seamănă la suprafaţă cu ce suntem obişnuiţi). Poate pentru că este luna în care vom sărbători Învierea Domnului, poate pentru că Voicu Bojan este colaborator mai vechi al revistei, câştigându-şi astfel respectul redactorilor, poate pentru că există Providenţă, cert este că Proiectul Iisus şi-a făcut loc între paginile revistei (una destul de bună de altfel).

Iată mesajul lui Voicu:

Dragi Prieteni,

În ultimul număr al revistei Esquire România (aprilie 2009), printre multe alte subiecte potrivite unei reviste de lifestyle pentru bărbaţi, cum ar fi: cafeaua espresso, barurile cu stil, starurile tv, noile modele de telefoane hi-tech, caii de curse şi costumele Armani şi-a făcut loc un articolaş cu totul neobişnuit intitulat Proiectul Iisus.

Curajul redactorilor (Anca şi Radu) de a publica o bucată dintr-un eseu fotografic la care lucrez de ceva vreme mă uimeşte în continuare.

În esenţă, articolul vorbeşte despre condiţia lui Iisus azi în lume: un Iisus al contextelor: al religiosului, al mundanului, al derizoriului. Un ready-made-object rătăcit în piaţă de vechituri. Un construct după chipul şi asemănarea noastră. Un bun comun tot mai golit de sens. Ce rost are azi să-l mai cauţi? Şi mai ales, ce păţeşti dacă începi să-l cauţi?

Închei invitându-vă să luaţi revista Esquire. Ea conţine, la pagină 94, cadoul meu pentru fiecare dintre voi, de Înviere.

Acei din dvs. care vor citi articolul sunteţi invitaţi să trimiteţi şi impresii revistei (Anca Ciuciulin, anca.ciuciulin AT sanomahearst.ro). Dacă aveţi blog scrieţi acolo despre cât de cool vi s-a părut materialul. Despre cât de binevenit să se scrie despre Iisus (la modul serios, evlavios dacă vreţi) în această revistă. Eu am scris un amărât de comentariu pe blogul meu despre cât de bun mi s-a părut numărul pe ian.-feb. al revistei şi m-am trezit că a fost publicat în următorul număr împreună cu alte impresii de la cititori (deşi am o remarcă mai atipică despre Mihaela Rădulescu).

PS: E preferabil ca la impresii să fim ceva mai creativi decât „Domnul să vă binecuvânteze”. Încheierea epistolelor lui Pavel poate servi ca sursă de inspiraţie.