Etichete

, , , ,

tomb stone Jesus Voicu Bojan

© Voicu Bojan; Cluj-Napoca, martie 2009

Drumul Crucii din Miercurea Mare de la Cluj era deschis de o Toyota 4×4 de un roşu sângeriu. Din boxele mari aşezate în pick-up se răvărsau muzici, zgomote învălmăşite şi citate din Scriptură. Un Isus asemănător celui din filmul lui Zefirelli a purtat crucea prin centrul oraşului, a fost bătut vreme de o oră de nişte soldaţi îmbrăcaţi în costume de epocă, urmat fiind de o mulţime de „evrei”, mironosiţe, toboşari printre care şi un Simon din Cirena care mai prelua uneori crucea. La un moment dat, un sutaş roman cu o suliţă lungă m-a recunoscut şi, văzându-mă cu aparatul de gât mi-a şoptit complice: ştiam că o să vii. Adevărul e că nu aş fi mers, dacă nu aş fi avut nevoie de o imagine lipsă dintr-un proiect mai vechi. Totul a culminat cu răstignirea pe scena Casei de cultură a studenţilor, pe care însă am ales să o ratez.

Deşi fotografii şi cei care filmau se călcau ieri pe bătături, cam câte trei pe metru pătrat, care mai de care cu tele-ul mai lung, cred cu tărie ca fotografiile cu adevărat bune nu prea se fac la un asemenea eveniment. Ele nu vor putea arăta nimic altceva decât ceea ce a şi fost – o reconstrucţie dramatică, o înscenare artificioasă, o mare înghesuială, sânge, recuzită, o intenţie de evanghelizare la cald şi o încărcătură de patos menit să provoace milă sau să stoarcă eventual lacrimi.

Niciodată nu mi-a plăcut ideea remake-urilor după Drumul Crucii deşi, trebuie să recunosc, regia la care am asistat a fost muncită. Cât priveşte filmul lui Mel Gibson, l-am abandonat de două ori, pe la sfert. Cred cu tărie că mai important în economia mântuirii nu este atât CUM-ul, cât DE CE-ul. Drumul Crucii rămâne un accent brutal pus pe acest CUM.

Aşa că, în această Săptămână Mare, vă propun nu o poză dramatică, ci una banală. O firmă de pompe funebre din oraş a făcut ceva mai subtil decât show-ul răsunător purtând numele de Drumul Crucii. A creat o poză cu un prezumtiv Isus, numai bună de pus pe o lespede funerară. Se pare că oamenii îl vor în continuare mort şi îngropat pe vecie. Mă tem că nu o să le iasă. Pentru că Drumul Emausului bate Drumul Crucii. Adevărat c-a înviat!

Voicu Bojan
diafragma9.ro