Etichete

, , , ,

Pe internet circulă o poveste foarte captivantă despre ingeniozitatea tânărului elev Einstein care îl pune la punct pe un profesor probabil ateu ce doreşte să demonstreze elevilor că Dumnezeu a creat răul.

Blogurile evanghelice au preluat şi ele povestirea cu puternică uzanţă apologetică (unu, doi, trei). Există şi o variantă Powerpoint asemănătoare care circula prin email înaintea clipului.

Singura problemă cu povestirea este că nu-i adevărată.

Saitul snopes.com, specializat în verificarea scrisorilor virale (de tipul celor în care se cere bani pentru un copil bolnav de cancer, sau te miri ce pretenţii senzaţionale) susţine că nu există motive să credem că celebrul fizician are ceva de a face cu acest incident fictiv. Este o tactică comună a celor care inventează legende urbane să-l coopteze pe Einstein în rolul omului genial. În mod similar, profesorul ateu din acestă povestire este un personaj comun multor legende urbane şi anecdote „spirituale” ale celor credincioşi care există, nu în mod real, ci ca stereotip, pentru a fi doborât de argumentele persuasive ale credincioşilor.

Desigur, articolele snopes.com nu trebuie înghiţite nemestecate, pentru că uneori apar afirmaţii cum ar fi una în care se defineşte credinţa ca o încredere în ceva pentru care nu există demonstraţie.

Legenda cu profesorul ateu are toate elementele unei parabole educative dar inventate. Nu este fixată în istorie, nu avem numele profesorului, nu ştim numele şcolii. Doar săracul Einstein este introdus pentru credibilitate.

Este de înţeles că astfel de povestioare au mare succes la diseminare de către credincioşi. Mirarea mea este cine le creează, ştiind că sunt falsuri.

Iar creştinilor care îmi spun că nu contează de e Einstein ori nu, ci e important mesajul spiritual, eu le răspund: dacă eşti neglijent cu lucrurile acestei lumi (veridicitatea personajului din clip), cum te aştepţi să te ia în serios cineva când vorbeşti despre lucrurile de sus?

Referinţe: sonpes.com – Einstein Humiliates Atheist

Anunțuri