Etichete

Actualizare: vezi rezumatul complet al tezei de doctorat la sfârşitul postării.

Cultul Baptist din Transilvania între 1948-1989 în memoria colectivăDoamna Florentina Denisa Bodeanu (căsătorită Budeancă) a susținut cu succes în 27 noiembrie 2009 teza de doctorat cu titlul „Cultul Baptist din Transilvania între 1948-1989 în memoria colectivă. (judeţele Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj)”

Cercetarea realizată de Florentina Bodeanu face parte dintr-un program mai amplu al Institutului de Istorie Orală al Univeristății Babeș-Bolyai din Cluj.

O parte a cercetărilor pentru teza de doctorat s-a materializat în volumul publicat la Editura Argonaut în 2007 Neoprotestanţii din Transilvania în timpul regimului comunist. Studiu de caz: baptiştii din judeţul Cluj – Mărturii şi documente din care am dat mai multe citate pe acest blog. Studiul de caz conține un consistent studiu introductiv urmat de 14 interviuri cu membri ai cultului baptist cum ar fi Mihai Hușan, Dragomir Bojan, Ioan Alexandru Dan, Liviu Mocan despre viața acestora în comunism.

Teza de doctorat susținută în acestă toamnă lărgește la patru județele din care s-au luat mărturii într-o încercare demnă de toată aprecierea de a conserva memoria colectivă a baptiștilor din această parte de țară, reprezentativă probabil pentru întreaga Românie. S-au realizat 49 de interviuri cu 57 de martori bărbați, femei, țărani, intelectuali, de la sat și de la oraș pentru o cât mai bună reprezentativitate. Au fost folosite și documente din arhivele Securității și ale Departamentului Cultelor.

Lucrarea este structurată pe şapte capitole mari: „Repere teoretice şi metodologice”, „Cadrul general”, „Stat şi biserică în România comunistă. Cazul Bisericii Baptiste”, „Baptiştii în societatea românească între 1948-1989”, „Relaţiile baptiştilor români cu protestanţii din străinătate între 1948-1989”, „Baptiştii despre ei înşişi” și„Caracteristici ale Bisericii Baptiste”.

Deocamdată am avut posibilitatea de a citi doar rezumatul tezei, din care redau mai jos concluzia:

„Teza noastră de doctorat intitulată „Cultul Baptist din Transilvania între 1948-1989 în memoria colectivă. (judeţele Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj)” a izvorât din necesitatea de a umple un gol care exista în istoriografia română în ceea ce priveşte situaţia minorităţii religioase baptiste în timpul regimului comunist. Spre deosebire de alte lucrări scrise de membri ai Cultului Baptist, teza noastră a fost redactată după criterii strict ştiinţifice, utilizând cinci tipuri de surse: interviuri de istorie orală, documente de arhivă inedite, cărţi şi studii ştiinţifice, presă, pagini web.

Coroborarea informaţilor furnizate de sursele menţionate mai sus ne-a permis să  surprindem politica statului comunist faţă de religie şi biserică, în general şi faţă de Biserica Baptistă în special, şi să aflăm, pe baza mărturiilor directe ale credincioşilor care au trăit în acea perioadă, modul în care au fost afectaţi de politicile antireligioase ale regimului.

În aceste condiţii, apreciem că teza noastră de doctorat poate să reprezinte un punct de plecare spre o reconstituire ştiinţifică a istoriei baptiştilor din ţara noastră şi din diaspora dar şi un demers util în vederea aprofundării cunoaşterii trecutului comunist al României. Pe de altă parte, avem convingerea că lucrarea noastră va contribui la o cunoaştere şi la o înţelegere mai profundă a minorităţilor religioase din România.”

Anul acesta am avut bucuria de a-l întâlni pe soțul doamnei Denisa Bodeanu, Cosmin Budeancă, în cadrul seminarului de istorie orală desfășurat la Iași în 10-11 iunie.

Această teză de doctorat este un document important și pentru noi, generația tânără, să facem cunoștință cu modul în care părinții și bunicii noștri și-au trăit credința într-o vreme ostilă. Am nădejdea că teza va fi publicată în formă scrisă pentru a da posibilitate oricărui doritor să citească și să învețe despre un trecut apropiat dar repede uitat. Sper de asemenea că baptiștii vor găsi modalități oportune de a-și exprima recunoștința doamnei Budeancă pentru munca pe care a depus-o în acești ani, rezultatul fiind mult mai folositor decât strict din punct de vedere academic.

Actualizare: doamna Budeancă a permis postarea online a rezumatului tezei de doctorat. Are 22 de pagini şi este în format PDF. Descărcaţi-l aici: Cultul Baptist din Transilvania între 1948-1989 în memoria colectivă (judeţele Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj) sau vizionaţi aici: Cultul Baptist din Transilvania între 1948-1989 în memoria colectivă (judeţele Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj).