Etichete

Apologetul creştin J.M. Njoroge care lucrează în cadrul organizaţiei Ravi Zacharias International Ministries a scris un articol despre necesitatea implicării Bisericii în domeniul apologeticii. În rândurile care urmează voi prezenta pe scurt ideile care se regăsesc în acest articol cu scopul de a informa cititorii despre acest subiect atat de important pentru viaţa Bisericii.

Gânditorul de la Hamagia

Autorul defineşte apologetica ca fiind ramura teologiei creştine care are ca scop îndepărtarea obstacolelor intelectuale care îi împiedică pe oameni să ia în serios Evanghelia lui Isus Cristos. Ca şi argument biblic în favoarea practicării apologeticii J.M. Njoroge aduce 1 Petru 3:15 care spune: „… fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de speranţa care este în voi, cu blândeţe şi teamă”. Un alt text biblic care îi îndeamnă pe creştini acelaşi lucru este 2 Corinteni 10:3-5 : „Căci armele cu care ne luptăm noi nu sunt carnale, ci sunt puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile, răsturnând argumentele minţii şi orice înalţime care se ridică împotriva cunoaşterii lui Dumnezeu şi orice gând îl facem rob ascultării de Cristos”.

Ca şi exemple de probleme la care apologetica încearcă să găsească răspunsuri sunt: de ce există rău în lume dacă lumea a fost creată de un Dumnezeu bun şi atotputernic, cum putem stii că Creştinismul e credinţa adevărată având în vedere că există aşa multe religii în lume.

Apologetica este de fapt apărarea credinţei creştine în faţa atacurilor de natură „ideologică” venite din partea necredincioşilor. În limba greacă cuvântul „apologia” înseamnă apărare sau răspuns („fiţi gata totdeauna să răspundeţi/să apăraţi…”).

Un prim argument pe care autorul îl aduce pentru a face apologetică şi de a da răspunsuri care să satisfacă şi mintea nu doar inima oamenilor este că Biblia însăşi se opune antiintelectualismului. Apostolul Pavel utiliza argumente biblice pentru a-i aduce la credinţa în Isus Cristos pe evrei dar aduce argumente filosofice din afara Scripturii filosofilor din Atena atunci când le vorbeşte despre Dumnezeul căruia atenienii I se închinau „fără a-l cunoaşte”. Pavel face acest lucru pentru că grecii fiind păgâni nu recunoşteau autoritatea Vechiului Testament (Faptele Apostolilor 17: 15-34; „Caci in El traim, si ne miscam si suntem, dupa cum au zis si unii din poetii vostrii” – acest citat este extras de Pavel din scrierile unui filosof grec).

Gândirea şi raţiunea creştină au fost cele care au dus la progresul culturii occidentale şi la dezvoltarea ştiinţei şi tehnologiei moderne, autorul creştin C.S. Lewis spunea „Oamenii au devenit interesaţi de ştiinţă pentru că s-au aşteptat să găsească Legi în natură şi s-au asteptat să găsească Legi în natură pentru că ei credeau într-un dătător al Legii”.

Un al doilea motiv pentru care Biserica trebuie să ofere răspunsuri întrebărilor din mintea oamenilor este faptul că există o puternică luptă spirituală în lumea noastră. Ideile sunt cele mai eficiente arme ale Duşmanului nostru, arme pe care le folosește pentru a ne îndepărta de Dumnezeu şi a ne înrobi. Ceea ce iţi controlează mintea te stăpâneşte.

Cum a reusit Satan sa îi îndepărteze pe Adam şi Eva de Dumnezeu? Nu prin posedare, boală, nici fortându-i să facă ceva. Ci sădind în mintea lor o idee („a zis Dumnezeu cu adevărat?”, „veţi fi ca Dumnezeu cunoscând binele şi raul”) . De atunci principala arenă a luptei spirituale dintre Dumnezeu şi Diavol a fost mintea umană.

Pentru a contracara ideile celui rău în societate, Biserica trebuie să crească bărbaţi şi femei cărora să nu le fie ruşine de Evanghelie şi care sa îl slujească pe Dumnezeu cu minţile lor ca şi oameni de ştiinţă, filosofi, artişti, personalităţi media, profesori universitari, oameni de afaceri, istorici, politicieni.

Nu în ultimul rând trebuie să lăsăm puterea Duhului Sfânt să ne transforme viața într-un mod autentic. Ravi Zacharias spunea „Nu am nicio îndoială ca cel mai mare obstacol în calea influenţei Evangheliei nu a fost incapacitatea ei de a oferi răspunsuri, ci eşecul din partea noastră (a creștinilor) de a o trăi”.

Pentru original accesați Apologetics: why your church needs it, de J.M. Njoroge, Ravi Zacharias International Ministry. Pentru a citi mai multe despre motivațiile și tipurile apologeticii citiți articolul Apologetica al Societății Clujene de Apologetică.