Etichete

În România nu s-a încetățenit bine termentul „evanghelic” (nici măcar în interiorul comunităților pe care le descrie) și nu avem un echivalent clar și acceptat al termenului englezesc „Evangelicalism” că în SUA se vorbește deja despre post-evanghelici.

Cine sunt post-evanghelicii?

Sunt creștini care s-au distanțat de curentul principal al evanghelismului din motive teologice, politice sau culturale. Unele din criticile pe care post-evanghelicii le fac evanghelicilor sunt:

  • individualismul și lipsa de profunzime teologică
  • anti-intelectualismul
  • partizanatul politic sau vederile politice foarte înguste
  • lipsa de participare în artă, media și societate
  • materialismul și consumerismul
  • lipsa sensibilității față de homosexuali

Autorului intrării din Wikipedia (care a servit ca sursă pentru această postare) notează că printre publicațiile ce se identifică ca post-evanghelice sunt blogul Internet Monk (al cărei autor, Michael Spencer, a murit recent) și revista Patrol.

Există și în România post-evanghelici? Cu siguranță. Il mondo e un paese, spun italienii, și angoasele, nemulțumirile, zeitgeistul acestei lumi se propagă prin televiziune și internet în zone și comunități de pe toată planeta.

„Mulți post-evanghelici s-au maturizat în timpul creșterii conștienței multi-culturalismului în societatea vestică. Lor le este prezentată lecția validității tuturor culturilor și necesitatea unei paradigme pluraliste. Puțină tensiune există între unele aspecte ale pluralismului și mesajul unic, exclusiv al Creștinismului.”

en.wikipedia.org/wiki/Post-evangelical

Foto: Vancouver Chinese Evangelical Free Church

PS: despre post-evanghelici a scris și Emi Pavel în … 2007.