Etichete
O echipa de cercetători evanghelici din cadrul Noah’s Ark Ministries International pretind cu o certitudine de 99.9% că au găsit Arca lui Noe.
Organizația creaționistă Creation Ministries International (din care face parte și românul Emil Silvestru) sfătuiește la precauție. Printre motivele pentru care nu ar trebui să ne grăbim cu concluziile sunt:
- „Ararat” este versiunea ebraică a „Urartu”, numele antic al Armeniei. Unele traduceri biblice din ebraică precum Vulgata (în latină) păstrează în Genesa 8:4 numele Armenia: „requievitque arca mense septimo vicesima septima die mensis super montes Armeniae” (în română: „iar în a şaptesprezecea zi a lunii a şaptea, arca s-a oprit pe munţii Ararat”).
- Istoricul evreu din sec. I Flavius Josphus menționează o tradiție care identifică locul de acostare al arcei pe Muntele Baris într-o țară la nord de Tigru. El mai spune că până în zilele acelea se putea găsi bitum în apropierea acelui loc.
- Chiar dacă arca s-ar fi oprit pe actualul munte numit Ararat, descendenții lui Noe și a fiilor lui ar fi putut folosi bârnele pentru construcții.
- Geologia Muntelui Ararat arată că au fost multe erupții și cutremure, fapt ce ar minimiza șansele supraviețuirii unei construcții uriașe cum a fost Arca.
Aceste considerații nu înseamnă că descoperirea nu este totuși autentică ci doar că trebuie să rămânem atenți și precauți până se vor face mult mai multe cercetări.
Note:
Acest eveniment media putea fi o oportunitate pentru cercetătorii creștini și Biserică să vorbească despre Marele Potop de pe vremea lui Noe. Așa cum orice elev care a trecut prin școală știe, Potopul lui Noe nu se predă la orele de Științele Naturii (sau altă materie similară) și asta pentru că lumea științifică contemporană respinge istoria biblică a Potopului. Chiar și creștinii sunt în dilemă uneori cum să integreze istoria biblică unde se spune repetat că apele au acoperit întreg pământul cu geologia modernă care vorbește despre ere de milioane de ani în care s-a format structura scoarței terestre.
Doresc să atrag atenția asupra existenței cărții în limba engleză Noah’s Ark: Feasibility Study de John Woodmorappe:
„Această carte este evaluarea sistematică a adăpostirii, hrănirii, adăpării și curățării rezidurilor necesare celor aproximativ 16.000 de animale de pe Arca lui Noe. Este de asemenea o combatere aprofundată a miriadelor de argumente care s-au adus împotriva arcei peste veacuri. Se arată că a fost posibil ca 8 oameni să îngrijească de 16.000 de animale și fără intervenție divină.”
Cred că educarea tinerilor (elevi și studenți) în ce privește intersecția dintre științele naturii (așa cum se predau în școală) și Scriptură este datoria familiei și a Bisericii. Să luptăm pentru predarea creaționismului în școli sau pentru educarea acasă înainte să avem resursele necesare de bază înseamnă să punem carul înaintea boilor (sau remorca înaintea mașinii). Uniunea Baptistă, Cultul Penticostal, Universitatea Emanuel, Institutul Teologic Penticostal sunt instituții care ar putea concepe un program comun de pregătire a unui curiculum creaționist (asta dacă s-ar putea pune de acord cu tipul de creaționism, căci sunt mai multe) disponibil pentru învățătorii de școală duminicală, slujitori de tineret, părinți, școli confesionale evanghelice.
Imagine arcă: answersingenesis.org
răspunsul irefutabil la aceste alegații este în biblie! Conform versetului 2 din Geneza 11, ei (familiile descendente din Noe) au pornit dinspre răsărit și au ajuns în țara Șinear (Mesopotamia). Ca atare, muntele pe care s-a oprit arca este la est și nu la nord-vest de Șinear. Toți cei care au căutat sau caută arca pe munții Ararat, o caută într-un loc greșit! Ar trebui probabil să o caute pe undeva prin vestul lanțului Himalaya.
@Razvan …. gresesti …. arca e chiar acolo … nu te apuca sa descifrezi biblia ca nu reusesti … poate doar sa iti tulburi mintea ….