Etichete

,

Dacă populația Europei ar fi avut o viziune dezvrăjită și desacralizatoare, profană, asupra lumii, astăzi nici secularul nici religiosul nu ar vizita trecând prin Paris Catedrala Notre Dame, și nici în Barcelona Sagrada Familia.

La vremea lor și Notre Dame și Sagrada Familia și Domul San Marco din Veneția au fost proiecte megalomanice, iar din banii ăia mai bine s-ar fi făcut școli, spitale sau dat la săraci. Stai, chiar și Solomon s-a tâmpit ridicând un edificiu megalomanic în care a băgat aurul plătitorilor de taxe evrei.

Tot ce face omul are caracter simbolic, iconic. Turnurile Gemene au fost catedrale ale ideologiei și religiei business-ului. Ce lege ciudată face ca să fie mai etic să se construiască icoane arhitecturale ale profitului și consumismului, dar nu și icoane arhitecturale ale Pantocrator-ului?

Am avut nevoie de câteva milenii să descoperim că Dumnezeu are nevoie doar de inima noastră spirituală. Lui Dumnezeu nu-i trebuie materia (deși Cristos a luat trup din Creație și s-a înălțat la cer în trup transfigurat, de carne și oase) deci putem să o macerăm noi liniștiți, oricum vom sfârși în heat death ateu sau anihilare pseudocreștină. Cum lui Dumnezeu nu-i trebuie materia, deci nu-i trebuie ziduri, ne putem face noi ziduri și palate. Iconicitate pentru slava noastră, dar nu și pentru slava lui Dumnezeu.

Cei care nu doresc cuvântul teologic întrupat în edificii arhitecturale și-ar face poză de nuntă lângă replici palide ale templelor idolilor moderni, adică tot felul monștrii de sticlă și oțel de tip BRD Mărăști (templu financiar), sau Iulius Mall Gheorgheni (templu al consumismului).

Aferim dezvrăjire, secularism, raționalism, anticlericalism, opriți finanțarea cultelor religioase.