Dragostea nu poate fi altfel decât mioapă. Dragostea nu își permite luxul lucidității. Luciditatea tuturor defectelor este diabolică. Cu cât mai multe gropi are țara asta, cu atât mai vârtos trebuie iubită. Caci dacă nu se va transfigura prin iubire, cu siguranță că nu se va transfigura nici prin ură, batjocură și veșnice reproșuri.

dyo

Ȋn cȃte Romȃnii poate trăi un romȃn? Nu sunt doar două, cum odinioară pretindea Năstase, ci mult mai multe. Recenta ȋncrucişare de cuvinte ȋntre protestantul Otniel Vereş şi ortodoxul Cristian Pascu ne aduce aminte ȋncă odată că sunt mult mai numeroase. Cine ar putea să le ţină socoteala?

Suntem o gloată de troglodiţi sau un neam de sfinţi pe nedrept rămaşi (pentru cȃtă vreme?) necanonizaţi de Maica Biserică Ortodoxă Romȃnă? Suntem nişte brute vrednice doar de Ştirile de la ora 5 sau profunzi, frumoşi şi spirituali (evident, cu subȋnţeleasa conotaţie că civilizaţia europeană nu ne merită)?

Păi … depinde de Romȃniile prin care te preumbli. Oferta este variată, atȃt pentru tăișul sabiei protestantului aprig ȋn biblica-i judecată la a-i condamna pe cei ce nu-i sunt dragi la praxis, cȃt şi pentru duhul ortodoxului care respiră ȋn fiecare zi doar romȃnism drept-credincios de cea mai bună calitate.

Eu trec destul…

Vezi articolul original 557 de cuvinte mai mult