Etichete

În contextul discuției despre Criza demografică din România amintesc un articol din ziarul Capital din 3 februarie 2010 (pe care l-am semnalat la vremea aceea pe twitter) intitulat Natalitatea la romi, de 2,5 ori mai mare decât la români.

În articol se prezintă un grafic cu natalitatea în funcție de religie pe care l-am găsit foarte interesant:

Cea mai mare rată a fertilităţii este înregistrată de penticostali, respectiv patru născuţi la o femeie apoi adventiști și baptiști cu câte doi născuți la o femeie. De remarcat diferența foarte mare între penticostali și restul religiilor (natalitate de cel puțin două ori mai mare). Bravo lor! Intuiesc totuși că odată cu fenomenul urbanizării populației inclusiv în România natalitatea la penticostali va scădea de la valoarea actuală.

Deși statul poate stimula prin măsuri specifice natalitatea (cum este concediul de 2 ani și indemnizația de creștere), o piedică este mentalitatea omului contemporan (inclusiv cel credincios) care a acceptat sau și-a impus standarde înalte de confort și calitate a vieții atât pentru el cât și pentru copiii lor. Afirmația „nu-mi pot permite mai mult de x copil/copii” poate fi tradusă în multe feluri, unul din ele fiind „nu-mi pot permite mai mult de x copil/copii la standardele sau așteptările pe care eu sau societatea le avem”.

Vezi și:

Publicitate