Ana are patru ani. Ana simte ritmul în picioarele ei și uneori se strâmbă în fața oglinzii ridicând când un picioruș, când celălalt. Ana merge la grădiniță. La grădiniță se fac dansuri: moderne, clasice și tradiționale. Colegii Anei, sau, mai bine zis, părinții colegilor Anei, aleg din cele trei tipuri ceva potrivit pentru copilul lor.
Ana nu alege. De fapt, părinții ei nu aleg. Ea nu trebuie să danseze. Ea este o fetiță cuminte care nu trebuie să se amestece cu lucrurile lumești. Ea trebui să învețe bine, să asculte de părinți, să învețe cântecele pentru școala duminicală, dar nu trebuie să iubească lumea, și dansurile. Dansurile sunt între un bărbat și o femeie, și de la o vârstă între bărbat și femeie poate să apară atracția, și dansul favorizează tot felul de gânduri nesfinte. Da, unele dansuri mai mult decât altele, dar mai bine să nu riște. Ei sunt părinți grijulii care își iubesc fetița și pe Dumnezeu. Și îi doresc tot ce e mai bine, și, mai ales, să îl iubească pe Domnul Isus. Și Domnul Isus nu iubește dansul.
Ana merge în continuare la grădiniță. La sfârșit de semestru copii care au făcut dansuri se urcă pe scenă și arată părinților și celor prezenți mișcările pe care le-au învățat. Ana stă lângă scenă. Ana se uită la colegii ei și se gândește în mintea ei că ceea ce fac copii nu este pe placul Domnului. Căci Domnul Isus nu iubește dansul, așa i-a spus mămica. Și tăticul n-a zis nimic. Și așa zice și buni, deci trebuie să fie adevărat, ei știu mai bine.
Ana crește mare. Și se căsătorește. La nunta ei nu dansează căci dansul nu e ceva sfânt. La nunta ei toți stau la masă, nimeni nu se ridică decât pentru a merge la toaletă, sau a discuta unii cu alții, cei ce se mai cunosc. O, dar ce risipă de mâncare, două feluri de carne la friptură, și atâtea bucate îndesate într-un interval de doar 6 ore. Da, așa e lumea acuma, așa fac toți.
Ana nu dansează cu soțul ei. La biserica lor chiar a fost un caz și s-a luat decizia că soții nu e bine să danseze în public. Dar ei oricum nu au luat lecții de dans, și nici nu le place, deci nu dansează nici in privat, deși au o casă spațioasă. Soțul Anaei e microbist, îi place să stea mai mult pe canapea și să privească campionatele de fotbal din țară, din Italia și din Spania. Și cel din Germania. Nu a invitat-o la dans niciodată. Oare cum ar fi să danseze cu soțul ei un vals?
Ana devine uneori tristă fără explicație când vede copii bucuroși, fugind, râzând, prinzându-se în horă, sărind în nisip.
Ana are un frate. Ghiță. Ghiță nu face sport, și a luat puțin în greutate. Iar colesteroul e cam ridicat, așa i-au spus la ultimele analize. Când a fost copil mic, lui Ghiță i s-a spus că sportul e lumesc. Că Domnul Isus nu iubește sportul. Domnul Isus iubește un duh zdrobit. Ghiță e puțin trist uneori. Citește, când își aduce aminte, din Biblie. Astăzi a ajuns la versetul care spune: “Eu am venit ca oile să aibă viaţă, şi s-o aibă din belşug.” Cum o fi aia viață din belșug, se întreabă Ghiță? Nu sunt deajuns de spiritual, se acuză el. Dacă aș fi îndeajuns de spiritual, aș avea și eu viață din belșug. Lângă Ghiță e o masă, iar pe masă e o sticlă de doi litri de Cola. Ghiță își toarnă un pahar de Cola și se uită pe geam cu privirea pierdută. Câțiva copii aleargă și chiuiesc de bucurie.
stiu foarte bine despre ce e vorba in propozitia asta … Asa e cu cateva daruri/ talente care nu-si au locul in bisericile neoprotestante din cauza ingustarii caii mai mult decat a vrut Domnul Isus … Ai vederi cam largi. Cred ca nu ai o viata usoara :). Fii binecuvantat mai departe :)!
Foarte frumos stilul tau. Ma bucur ca te-am cunoscut ca om, sincer ma bucur si sper sa devenim prieteni. Dar totusi am si eu o intrebare: Vasile danseaza?
Nu danseaza, dar cu singuranta vrea sa joace!
O, vreau să joc cum niciodată n-am jucat!
Să nu se simtă Dumnezeu
în mine
un rob în temniţă – încătuşat.
Pământule, dă-mi aripi:
săgeată vreau să fiu să spintec
nemărginirea,
să nu mai văd în preajmă decât cer,
deasupra, cer,
şi cer sub mine –
şi-aprins în valuri de lumină
să joc
străfulgerat de-avânturi nemaipomenite
ca să răsufle liber Dumnezeu în mine,
să nu cârtească:
„Sunt rob în temniţă!”
(L. Blaga)
Daca tot vad ca iti plac poeziile iti pun aici si link-ul catre poezia sotiei mele de care ti-am spus azi. Sa-mi zici daca iti place: http://www.resursecrestine.ro/poezii/73112/incertitudini
:) poate Ana a platit de la patru ani pretul de a nu ajunge la 24 de ani dansatoare la bara… Cine stie? Sau poate va fi, si la 24 de ani, frustrata cu gatul de girafa intins peste gard, “dincolo”, gandindu-se ca acolo iarba este mai dulce, dar fara sa aiba curajul sau nebunia sa isi umple gura cu ceva “de dincolo”…
Ghita este un pic mai ghinionist, lui nu i s-a spus nici de catre parinti, nici de catre biserica faptul ca porcul nu este comestibil. Si el, lenes de felul lui, nu a citit in Biblie. Asa ca,saracutul, i-a crescut colesterolul, si degeaba face sport. Garbage in, garbage out. Sucul gastric nu iarta nimic.
Parintii lor nu stiu daca sunt mai fericiti sau mai nefericiti decat altii. Sunt multumiti ca Ana nu danseaza (nici la bara), desi poate avea talent , si sunt multumiti ca Ghita nu este in LCF (http://www.facebook.com/ligacrestina.defotbal), desi acolo regulamentul spune clar : “Fara injuraturi de mama si de dumnezei!”. Sancta simplicitas :)
Daca eram Dumnezeu nu inventam sexul din cauza bordelurilor cu animale din Germania.
Ce alte chestii de care abuzeaza oamenii ar trebui sa taiem de pe lista de optiuni a crestinului, de teama ca crestinul va abuza de ele?
Oricum cred ca multi ar trebui sa realizeze ca Dumnezeu nu e dumnezeu mic din cutia lor imaginara. De aceea le mai dedic 2 poezi de la Aghi: http://www.resursecrestine.ro/poezii/73126/avem-niste-dumnezei-ciudati
http://www.resursecrestine.ro/poezii/73089/exercitiu-de-imaginatie
Sper sa va placa!
Dumnezeu e mare, noi suntem mici. Uneori fugim de poftele tineretii. Alteori ne uitam lung la ele. Alteori le si gustam si sunt dulci. Apoi devin amare. Si le regretam, dar prea tarziu. Uneori ne ferim de tot ce ni se pare rau. Alteori suntem impinsi sau ne impingem noi spre tot ce ni se pare de dorit.
Nu stiu cum e mai bine… o sa vad la final. Cine încinge armele, să nu se laude ca cel ce le pune jos! Cei fara cravata si care se tundeau la zero sunt ridiculizati astazi, de noi, de urmasii lor . Dar ei ne au pe noi ca urmasi, noi suntem mai buni, am invatat multe din greselile lor. O sa vedem ce urmasi o sa avem noi. Atunci se va trage linie. Domnul sa ne ajute sa ne putem lauda cand punem armele jos…
Pingback: Domnilor, eu m-am retras! | Vasile @ Cluj